Duo Doppio Stile

Muziek is een hogere vorm van openbaring dan alle wijsheid en filosofie

Met dit citaat suggereert Ludwig van Beethoven op welke manier muziek en filosofie onafscheidelijk zijn. Dit geldt ook zo voor de projecten van violist Hugh Desmond en pianist Waldo Geuns. Sinds 2013 vormen ze samen het duo Doppio Stile. Naast klassieke recitals brengen ze een speciale vorm van lecture-recitals waarbij filosofie en muziek hand in hand gaan.

Deze Belgische musici legden een parallel parcours af waarbij ze hun studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel combineerden met hun buitenmuzikale interesses. Sinds 2012 zijn ze regelmatig samen te horen met het grote kamermuziekrepertoire, als duo of als leden van het pianotrio Drij Coppen. Het duo is ‘artist in residence’ in het Hollands College te Leuven waar Hugh en Waldo jaarlijks de premières van het projecten laten plaatsvinden. Daarnaast is het duo regelmatig te gast tijdens diverse evenementen van de KU Leuven (Faculteit Wijsbegeerte), in het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel (MIM), de Amuz in Antwerpen, en speelde ze samen met cellist Stijn Kuppens in het Bozar tijdens de Bozar Sundays.

Hugh Desmond studeerde viool bij Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en vervolmaakte zich bij Michaël Hentz aan het Conservatoire National Supérieure de Musique te Parijs. Hij is gedecoreerd als solist op internationale competities (2de prijs XIX International Music Competition of Cortemilia (2011), en 2de prijs 10th International Music Competition Premio Citta’ di Padova (2013)). Hij heeft recitals gegeven in Vlaanderen, en in Venetië, Padova, Parijs, Lucerne, en Princeton. In 2012 werd hij als hoofdconcertmeester geselecteerd voor de Lucerne Academy Festival Orchestra, waar hij samenwerkte met dirigenten en componisten zoals Pierre Boulez, Peter Eötvös, David Robertson en Susanna Mälkki. Hugh combineerde zijn muzikale studies met een de opleidingen fysica en filosofie aan de KU Leuven. Hij voltooide in het kader van een FWO beurs in 2016 zijn doctoraat in de wetenschapsfilosofie met grootste onderscheiding. Daarnaast studeerde hij in 2012-13 aan Princeton University (B.A.E.F. fellowship), en in 2015 aan de New York University. Momenteel is Hugh een postdoc aan de KU Leuven, en is hij aanvoerder van tweede violen en concertmeester van het Leuvens kamerorkest ’t Frascati.

Waldo Geuns studeerde bij Jan Michiels aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en vervolmaakte zich bij de Poolse pianist-pedagoog Wieslaw Szlachta die nog steeds een mentor voor hem is. Daarnaast bekwaamde hij zich in muziekschriftuur en kamermuziek aan het KCB, alsook in musicologie en filosofie aan de KU Leuven. Als pianist, filosoof en musicoloog verbindt Waldo zijn drie specialisaties onlosmakelijk met elkaar verbindt in zijn artistieke projecten, op die manier zorgend voor een vernieuwende concertervaring. Dit leidde tot talrijke succesvolle Belgische concerttournees en gastlezingen voor cultuurinstellingen of op Radio 1 en Radio Klara. Hij was te horen in de meest prestigieuze zalen van België zoals het Bozar, het Flagey, DeSingel, Amuz, de Handelsbeurs, maar ook in het buitenland zoals het Mozarteum in Salzburg en in La Défense te Parijs, en was hij te gast op festivals zoals Festival Ten Vrede, Festival van Vlaanderen B-Classic (Limburg), Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant 20|21, Jazzathome of Gentse Vleugels.