Duo Doppio Stile

Krachtige muziek kan je emotioneel meeslepen, net zoals intieme muziek je tot in het diepst van je ziel kan raken. Hoe zou dit komen? Onthult muziek verborgen waarheden over de liefde, het leven of de dood? Door je dergelijke vragen te stellen beleef je muziek op een filosofische manier. Je krijgt het gevoel dat de muziek tot je spreekt, maar zonder woorden. Het Duo Doppio Stile met violist/filosoof Hugh Desmond en pianist/musicoloog Waldo Geuns weet met zijn optredens klassieke muziek tot jou te laten spreken.

Al musicerend en vertellend onthullen deze gelauwerde muzikanten wat er achter de noten verborgen gaat en prikkelen ze je met hun filosofische inzichten. Muziek uit alle mogelijke tijdsperiodes en muziekstijlen staan op het repertoire van dit bijzondere duo, waarbij Hugh en Waldo je tijdens hun voorstellingen inspireren door de grootste filosofen en denkbeelden van vroeger en nu.

Dankzij zijn unieke aanpak is het muzikaal-filosofische Duo Doppio Stile sinds 2012 artiest in residentie aan het Hollands College van de KU Leuven waarbij het duo geregeld de krachten bundelt met wetenschappers en professoren uit andere disciplines.

Hugh Desmond studeerde viool bij Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en vervolmaakte zich bij Michaël Hentz aan het Conservatoire National Supérieure de Musique te Parijs. Hij is gedecoreerd als solist op internationale competities (2de prijs XIX International Music Competition of Cortemilia (2011), en 2de prijs 10th International Music Competition Premio Citta’ di Padova (2013)). Hij heeft recitals gegeven in Vlaanderen, en in Venetië, Padova, Parijs, Lucerne, en Princeton. In 2012 werd hij als hoofdconcertmeester geselecteerd voor de Lucerne Academy Festival Orchestra, waar hij samenwerkte met dirigenten en componisten zoals Pierre Boulez, Peter Eötvös, David Robertson en Susanna Mälkki. Hugh combineerde zijn muzikale studies met een de opleidingen fysica en filosofie aan de KU Leuven. Hij voltooide in het kader van een FWO beurs in 2016 zijn doctoraat in de wetenschapsfilosofie met grootste onderscheiding. Daarnaast studeerde hij in 2012-13 aan Princeton University (B.A.E.F. fellowship), en in 2015 aan de New York University. Momenteel is Hugh een postdoc aan de KU Leuven, en is hij aanvoerder van tweede violen en concertmeester van het Leuvens kamerorkest ’t Frascati.

Waldo Geuns studeerde bij Jan Michiels aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en vervolmaakte zich bij de Poolse pianist-pedagoog Wieslaw Szlachta die nog steeds een mentor voor hem is. Daarnaast bekwaamde hij zich in muziekschriftuur en kamermuziek aan het KCB, alsook in musicologie en filosofie aan de KU Leuven. Als pianist, filosoof en musicoloog verbindt Waldo zijn drie specialisaties onlosmakelijk met elkaar verbindt in zijn artistieke projecten, op die manier zorgend voor een vernieuwende concertervaring. Dit leidde tot talrijke succesvolle Belgische concerttournees en gastlezingen voor cultuurinstellingen of op Radio 1 en Radio Klara. Hij was te horen in de meest prestigieuze zalen van België zoals het Bozar, het Flagey, DeSingel, Amuz, de Handelsbeurs, maar ook in het buitenland zoals het Mozarteum in Salzburg en in La Défense te Parijs, en was hij te gast op festivals zoals Festival Ten Vrede, Festival van Vlaanderen B-Classic (Limburg), Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant 20|21, Jazzathome of Gentse Vleugels.